Ekologia i ochrona środowiska to jeden z najczęściej podnoszonych tematów w obecnych czasach. Większość działań podejmowanych w gospodarce w ten lub inny sposób jest z nim związanych. Przedsiębiorcy prześcigają się w coraz to nowszych rozwiązaniach mających na celu przyciągnięcie klienta i wyróżnienie się na tle konkurencji. Co ciekawe powstaje coraz więcej firm pracujących nad świadomością społeczeństwa.
Wprowadzone rozwiązania stanowią wielki krok w drodze do długofalowych zmian. Najnowszym zagadnieniem mającym na celu zmniejszenie ilości powstających odpadów jest stworzenie przedmiotów ulegających łatwemu rozkładowi lub ponownemu przetworzeniu.
Czy wiesz, że.??
- recykling makulatury to 65% oszczędność energii oraz 35% oszczędność wody
w stosunku do procesów produkcji papieru z pierwotnych włókien celulozowych, - od początku produkcji przemysłowej tworzyw sztucznych wytworzono ich ok. 10 miliardów ton, jedynie 9% zostało poddane recyklingowi.
Interesujący trend
W sieci pojawił się oryginalny trend promujący ochronę środowiska poprzez stosowanie jadalnych sztućców i zastawy stołowej. Wielokrotnie analizowany temat wyeliminowania plastików z życia codziennego poszerzył się o dodatkowy aspekt rezygnacji z plastikowych sztućców na rzecz jadalnych. Nie zanieczyszczają, rozkładają się w ciągu około 30 dni.
Nie zawierają środków chemicznych i można wykonać je samemu w domu.
Ochrona środowiska plus zdrowa dieta
Jadalne sztućce wykonane są z ryżu i pszenicy. Przedsiębiorstwa produkujące tego typu sztućce wykorzystują makarony na bazie ryżu, prosa i pszenicy. Swoje zastosowanie ma również trawa Sorgo i żywność bezglutenowa. Ten rodzaj sztućców jest właściwy dla wszystkich osób bez względu na styl odżywiania. Brak chemikaliów sprzyja nie tylko trawieniu, ale również biodegradacji. Nie ma bowiem konieczności zjadania sztućców, jeżeli nie ma się ochoty. Dzięki swojemu składowi sztućce ulegają biodegradacji w przeciągu 3-5 dni. Są pożywne i ekologiczne. Spotkać można je w różnych smakach: słodkim, słonym czy naturalnym. Stanowią urozmaicenie w diecie i można liczyć je jako dodatkowy posiłek. Oprócz ochrony środowiska dzięki swojemu składowi idealnie wpisują się w charakterystykę zdrowej i zrównoważonej diety.
A co z wysokimi temperaturami?
Zapewne nasuwa się Wam pytanie dotyczące funkcjonalności np. łyżki. Jak radzi sobie z wysoka temperaturą zupy??
Z opinii krążących w sieci wywnioskować można, że nie widać różnicy pomiędzy plastikową a jadalną zastawą. Działają i są tak samo wytrzymałe. Jadalna łyżka przetrwa w płynie do 20 minut. Śmiało można jej używać do zup czy gorącej herbaty. Data przydatności jest bardzo długa. Po spełnieniu określonych warunków czas przechowywania wynosi nawet do 3 lat.
Jak zrobić jadalny widelec??
W Internecie można znaleźć kilka prostych przepisów wraz z dokładną instrukcja wykonania jadalnych sztućców. Jedną z możliwości jest wykorzystanie mąki pszennej lub ryżowej, wody
i soli. Niezbędne jest również posiadanie metalowej formy do sztućców, pozwoli to na zachowanie odpowiedniego kształtu, niezbędnego do poprawnego użytkowania. Aby przygotować domowy jadalny widelec należy wymieszać wodę z mąką do momentu otrzymania gęstej masy, następnie przez ok 1 minutę ugniatać ciasto. Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na grubość ok 3 cm i wycięcie przy pomocy formy odpowiedniego kształtu. Ostatnim elementem jest ułożenie sztućców na blaszce i pieczenie przez 30 minut w temperaturze do 190 stopni Celsjusza, aż do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Jakie to proste. Proporcje uzależnione są w dużej mierze od ilości i wielkości sztućców.
Jadalny talerz?
Nie tylko sztućce można zjeść. W Polsce powstały jadalne talerze. Każdy lubi spędzić wolny czas w gronie najbliższych. Przyjmujemy gości i częstujemy ich różnymi przysmakami. Niestety mniej ciekawą czynnością jest sprzątanie po odwiedzinach znajomych. Zlew pełen talerzy, czy pękająca w szwach zmywarka to nieprzyjemny widok. Jednak innowacyjnym rozwiązaniem jest podanie posiłku na zastawie- talerzach i sztućcach, które również można zjeść. W ten sposób znika wiele problemów związanych z ekologią, segregacją śmieci czy nadmiernym zużyciem wody. Przyjemnym aspektem jest dodatkowo zaoszczędzony czas jak również zaskoczenie na twarzach gości, kiedy dowiedzą się, że kolejny posiłek to talerz z pierwszego dania.
Pomysłowość Polaków
Niecodzienny pomysł jadalnych talerzy opracował Pan Jerzy Wysocki – producent pszenicy. Założył firmę produkującej naczynia ze sprasowanych otrębów. Surowiec do produkcji (otręby pszenicy) powstają wskutek zmielenia zbóż. Oznacza to, że jest to odpad, który jest ponownie wykorzystywany, co już samo w sobie jest działaniem proekologicznym. Pan Jerzy produkuje nie tylko talerze, ale również miski. Z jednej tony sprasowanych otrębów można otrzymać około 10 tysięcy naczyń. Nowoczesny zakład produkcyjny oferuje szeroką gamę w pełni biodegradowalnych naczyń i sztućców „BIOTREM”, produkowanych z naturalnych pszennych otrąb spożywczych.
Proces produkcji
Pan Jerzy zmieszał otręby z niewielką ilością wody otrzymując w ten sposób mieszankę. Po podgrzaniu otrzymanej masy otrzymał materiał plastyczny, który można uformować w dowolny kształt. Materiał ten jest na tyle mocny, że śmiało może zastąpić tworzywo sztuczne. Do produkcji sztućców używa się otrębów pszennych oraz bio-tworzywa PLA. Najistotniejszą informacją jest fakt, że do produkcji nie używa się żadnych substancji chemicznych, a ilość potrzebnej wody jest ograniczana do minimum. Cały proces technologiczno-produkcyjny jest chroniony licznymi patentami. Oczywiście cała linia produkcyjna jest stale rozwijana i dostosowywana do obowiązujących norm.
Polskie jadalne naczynia
Naczynia Biotrem nadają się do serwowania dań zimnych i gorących. Śmiało można również korzystać z nich w piekarniku czy kuchence mikrofalowej. Naczynia te są wytrzymałe, stabilne i można z nich korzystać wygodnie i bezpiecznie. Na pierwszy rzut oka nie widać różnicy. Koszt talerza z otrąb pszennych 28cm to 49.99 za opakowanie zawierające 50 sztuk. Czy do dużo czy mało zostawiam do rozważenia indywidualnie.
Plusy korzystania z jadalnej zastawy
Nawet bez spożywania jadalnej zastawy istnieje wiele korzyści z samego ich użytkowania. Poza oczywistym zmniejszeniem zanieczyszczenia środowiska dodatkowo oszczędzają wodę. Zmniejszają zużycie oleju, który jest głównym składnikiem materiałów w produkcji tworzyw sztucznych. Zmniejszenie produkcji plastików wpływa na zmniejszenie zużycia materiałów niezbędnych do ich produkcji m.in. oleju. Kolejno wracają na ziemię jako nawóz- ulegają naturalnemu rozkładowi bez zanieczyszczania środowiska i przekształcają się w nawóz dla gleby. Dodatkowo w przypadku ekologicznych restauracji, które promują ochronę środowiska, stanowi to atut i prestiż wizerunkowy, a także korzyść w postaci zaoszczędzonego czasu
na zmywanie czy uruchomienie zmywarki.
Podsumowując, zastosowanie jadalnych sztućców jest dużym krokiem w stronę ochrony środowiska. Dbając o środowisko naturalne wspólnymi siłami będziemy mogli funkcjonować w zdrowym świecie. Wykorzystanie jadalnych sztućców przyczyni się do zmniejszenia ilości plastiku, co wpłynie pozytywnie na stan środowiska.
Mam nadzieje, że zachęciłam Cię do zgłębienia tematu i zapoznania się z nową ideą zjadania nie tylko posiłku, ale również zastawy. Sam przyznaj Drogi Czytelniku wizja braku zbędnych śmieci i brudnych naczyń czy sztućców w zlewie jest kusząca. Otwórzmy się na nowe możliwości nie tylko dla siebie, ale i środowiska.